İçindekiler
Klima Çarpması Nedir? Belirtileri Nelerdir? Klima Çarpmasına Neler İyi Gelmektedir
Klima Çarpması Nedir?
Sıcak havalarda serinlemek için ve soğuk havalarda ısınmak için kullanılan klimalar doğru bir şekilde kullanılmaz ve ise vücut ısısını olumsuz bir şekilde etkiler. Özellikle de yaz aylarında açılan bu klima sürekli soğuk havanın etkisi altında kalmanızı sağlar. Vücudunuzda meydana gelen ani sıcaklık değişimleri de vücudunuzu olumsuz bir şekilde etkileyip sağlık sorunlarını meydana getirir.
Bu duruma ise klima çarpması denilmektedir. Peki, klima çarpmasının belirtileri var mıdır? Klima çarpmasının belirtileri vardır ve bu belirtileri sizlere şimdi tek tek açıklayacağız.
Klima Çarpmasının Belirtileri
Yaz aylarının rahatlamak ve serinlemek için kullanılan ve vazgeçilmezi haline gelen klimalar doğru bir şekilde kullanılmaz ve sürekli olarak açık olur ise klima çarpması olayı meydana gelir. Klima çarpmasının birçok belirtisi vardır. Bu belirtiler genel olarak soğuk algınlığı ile eşleşmektedir. Fakat soğuk algınlığı belirtilerinin dışında farklı belirtilerde ortaya çıkar. Şimdi sizlere bu belirtiler hakkında detaylı bilgiler veririm. İşte klima çarpmasının belirtileri aşağıdaki gibidir.
- Ciltte sürekli kuruma meydana gelmesi
- Mide bulantısı ve kusma sorunu
- Vücut direncinin alt seviyelere inmesi
- Sürekli olarak geçmeyen halsizlik ve yorgunluk hissi
- Şiddetli bir şekilde baş kısmında meydana gelen ağrı
- Vücut ısısında artış
- Solunum yollarında meydana gelen sorunlar
- Nefes alıp vermekte güçlenme
- Burunda tıkanıklık meydana gelmesi
- Boğaz ağrısı
- Göğüs ağrısı
- Sırt, kol, boyun gibi yerlerde meydana gelen kas ve eklem ağrıları
Klima Çarpmasının Tedavisi Var mıdır?
- Klima çarpmasının tedavisi mümkündür. Fakat her insanda meydana gelen belirtiler farklı olduğu için klima çarpmasının tedavisi de farklı olmaktadır. Hangi belirtiler mevcut ise bu belirtilere gidermek için tedavi uygulanmalıdır. Bunun için ise mutlaka bir hekime danışılmalı ve hekimin verdiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır
- Klima çarpmasında meydana gelen ilk belirti şiddetli baş ağrısıdır. Şiddetli baş ağrısı meydana geliyor ise eczacının veya hekiminizin tavsiye ettiği ağrı kesiciyi düzenli bir şekilde kullanılarak bu semptomdan kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.
- Kaslarınızda veya eklem yerlerinde ağrı mevcut ise bu ağrılardan kurtulmak için duşa girebilir ve ağrıların olduğu bölgeye hafif bir şekilde masaj yapılabilir, ardından kas gevşetici krem sürebilir. Masajın ardından sürülen kas gevşetici krem kısa süre içerisinde kaslarınızda ve eklem yerlerinde bulunan ağrının yok olmasını sağlayacaktır
- Klima çarpması sonrasında ciltte kuruluk, mide bulantısı, kusma ve vücut ısısında yükselme gibi semptomlar meydana geliyor ise ilk yapılması gereken bol bol sıvı tüketmektir. Bol sıvı tüketerek ve aynı zamanda bitki çayı içerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirilebilir ve bu semptomları kısa süre içerisinde yok edebilirsiniz.
Klima Çarpması Nasıl Önlenir?
Yaz mevsiminin gelmesi ile beraber birçok yerde klima kullanılmaya başlamaktadır. Çünkü bazı yerler çok fazla sıcak olduğu için klima şarttır ve olmazsa olmaz bir aparattır. Peki, klima çarpması nasıl önlenir diye soruyorsanız hemen sizlere bu konu hakkında fikir verelim. Klima çarpmasından korunmak mümkündür. İşte klima çarpmasından korunmanın yolları aşağıdaki gibidir.
- Vücut ısısında artış meydana geldiği zaman birçok kişi hemen klimayı açıp serinlemek ister. Fakat vücut ısısında artış meydana geldiğinde asla klima açılmamalıdır. İlk olarak vücut ısısının normal seviyeye ulaşması beklenilmeli ve daha sonra klima açılmalıdır. Vücut ısısında artış bulunuyorsa ve rahatlamak istiyorsanız ilk yapmanız gereken soğuk su ile yüzünüzü, boynunuzu ve ellerinize yıkamak olmalıdır. Bu durum klimadan daha fazla etki eder ve klimanın meydana getirdiği olumsuzlukları da önler.
- Klima hiçbir zaman çok düşük seviyede çalıştırılmamalıdır. Vücudumuzun ısısı normal seviyede bile olsa çok düşük seviyede çalıştırılan bir klima sizleri mutlaka olumsuz bir şekilde etkileyecek ve rahatsızlanmanıza sebep olacaktır. Klimaların çalıştırılması için ideal sıcaklık vardır ve özellikle de yaz aylarında 22 derecenin altında klima çalıştırılmamalıdır.
- Klimayı çalıştırdığınızda klima asla size dönük olmamalıdır. Yani bu cihazdan çıkan hava size birebir temas etmemelidir. Sizinle birebir temas ettiği zaman klima çarpması meydana gelir. Yapılması gereken klima kanatlarını iyi bir şekilde ayarlamaktır. Tavan kısmına ya da zemin kısmına ayarlanan klimalar insan sağlığına olumsuz bir şekilde etkilemez ve bu durumda da klima çarpması meydana gelmez.